İŞ EKİPMANLARININ PERİYODİK KONTROLLERİ
İşin yapılmasında kullanılan her türlü makine, alet, tesis ve tesisat, iş ekipmanı olarak değerlendirilmektedir. Kullanılan iş ekipmanları zamanla yıpranarak ek bir tehlikeye ya da iş kazasına sebep olabilirler. Bakımsız iş ekipmanlarından kaynaklanabilecek iş kazalarının önlenmesi için iş ekipmanlarının bakım, onarım ve periyodik muayeneleri yaptırılmalıdır.
Nasıl ki trafiğe çıkan araçlarımızın daha uzun ömürlü, insan ile çevre sağlığına zararsız olmaları ve olası trafik kazalarının engellenmesi için düzenli olarak km bakımları, arıza bakımları vb bakımlarını yaptırdığımız gibi yetkilendirilmiş kurumlarda da periyodik araç muayenelerini yaptırıyorsak, aynı şekilde iş ekipmanlarının da iş yeri ve çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından düzenli bakımlarının yanında periyodik muayene/kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir.
İşveren, işyerinde kullanılacak iş ekipmanının yapılacak işe uygun olması ve bu ekipmanın çalışanlara sağlık ve güvenlik yönünden zarar vermemesi için gerekli tüm tedbirleri almakla yükümlüdür. İş ekipmanını seçerken işyerindeki özel çalışma şartlarını, sağlık ve güvenlik yönünden tehlikeleri göz önünde bulundurarak, bu ekipmanın kullanımının ek bir tehlike oluşturmamasına dikkat etmelidir (İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Madde 5). Kullanılan iş ekipmanları, yapılan işin niteliğine bağlı olarak zamanla yıpranarak iş kazalarının yaşanmasına sebep olabilecektir. İş ekipmanlarının kullanım sıklığına bağlı olarak ve maksimum İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Ek III’te belirtilen periyotlarda ve periyodik kontrol kriterlerinde olacak şekilde bakım, onarım, muayene ve kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gerekli bakım, onarım ve kontroller yetkili mühendis, teknik öğretmen, tekniker ya da teknisyenler tarafından yapılmalıdır.
Yapılacak periyodik kontrollerin bağımsız kurumlarca yapılması iş ekipmanının objektif olarak değerlendirilmesine, kontrol sonrası belge düzenlenmesi ekipmanın durumunun kayıt altına alınmasına ve varsa belgede belirtilen uygunsuzlukların giderilmesi ya da uyarıların dikkate alınması iş ekipmanının kullanımının daha güvenli olmasına olanak sağlar.
İş ekipmanının yeni alınmış ya da yeni kurulmuş olması, garanti belgesinin olması vb durumlar alınan ekipmanın güvenli çalışacağını garanti etmez. Üretici firmanın kontrollerinin kanunlar karşısında hiçbir yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple iş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ve ilk defa kullanılmadan önce ve her yer değişikliğinde ekipmanın, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından kontrolü yapılır, doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren belge düzenlenir (İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Madde 7) ve düzenlenen belgelerin saklanması gerekmektedir.
Basınçlı Kap ve Tesisatlarının Periyodik Kontrolü
Buhar Kazanı Periyodik Kontrolü
Kızgın Yağ Kazanı Periyodik Kontrolü
Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolü
Sıcak Su Kazanı Periyodik Kontrolü
Boyler Periyodik Kontrolü
Kompresör Periyodik Kontrolü
Hava Tankı Periyodik Kontrolü
Genleşme Tankı Periyodik Kontrolü
Hidrofor Periyodik Kontrolü
Otoklav Periyodik Kontrolü
Özel Kazanların Periyodik Test ve Kontrolleri
Sanayi Gazlarının Tank Kontrolü
LPG Tankı Periyodik Kontrolü
Kaldırma ve İletme Ekipmanları Periyodik Kontrolü
Forklift Periyodik Kontrolü
Transpalet Periyodik Kontrolü
Lift Periyodik Kontrolü
Mobil Vinç Periyodik Kontrolü
Vinç Periyodik Kontrolü
Caraskal Periyodik Kontrolü
Halat ve Sapan Kontrolleri
Yük Asansörü Periyodik Kontrolü
Dış Cephe Asansörü Periyodik Kontrolü
Platform Periyodik Kontrolü
Rampa Periyodik Kontrolü
Yürüyen Merdiven ve Yürüyen Bant Periyodik Kontrolü
Araç Kaldırma Lifti Periyodik Kontrolü
Manlift Periyodik Kontrolü
Sepetli Platform Periyodik Kontrolü
Makaslı Platform Periyodik Kontrolü
Tesisat Ölçümleri
Elektrik Tesisatı Ölçümü
Topraklama Tesisatı Ölçümü
Paratoner Ölçümü
Pano ve İşletme Topraklaması Ölçümü
Patlayıcı Ortam Elektrik Tesisatı Ölçümü
Makinaların Topraklama Ölçümü
Jenaratör Topraklama Ölçümü
Paratoner Topraklama Ölçümü
Yangın Tesisatı Kontrolleri
Yangın Söndürme Cihazı Kontrolleri
Havalandırma ve Klima Tesisatı Kontrolleri
Tezgahlar
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Ek III Madde 2.4.’e göre tezgahların da bakım ve muayenelerinin yapılması gerekmektedir.
Dişli Taşlamalar
Dişli Açmalar
CNC İşleme Tezgaları
Torna Tezgahları
Freze Tezgahları
Planya Tezgahları
Taşlama Tezgahları
Bohrwerk Tezgahları
Erozyon Tezgahları
Matkap Tezgahları
Kaynak Makinaları
Ölçme Kontrol Tezgahları
Presler
Saç İşleme Makine ve Tezgahları
Ağaç İşleme Makine ve Tezgahları


İş Sağlığı ve Güvenliği Zorunluluk Değil, ÖNCELİKTİR !
info@egeisguvenligi.net
+90 544 315 14 84








+90 256 315 80 00
Şirinevler Mah. Hürriyet Cad. No:279/B Nazilli/AYDIN